Vijf tips voor jonge songwriters door Paul Sinha

1.    Bedenk wat voor songwriter je wil zijn: 

Mooie, goeie liedjes schrijven is natuurlijk het doel. Maar voordat je je stort in het schrijven van zo veel mogelijk materiaal kan het handig zijn om jouw koers als auteur te bepalen. Allereerst: Wil je alleen muziek maken voor jezelf en je eigen artiesten carrière? Of ook als ghostwriter/auteur achter de schermen bijdragen aan de carrières van andere artiesten? Wil je je binden aan een stijl of genre? Wil je met zo veel mogelijk artiesten werken en voornamelijk singles schrijven? Of wil je juist de diepte in en maar met een of twee projecten bezig zijn zodat je je er vol in kan storten. Kortom er zijn een aantal afwegingen te maken die bij kunnen dragen aan de efficiëntie van je schrijfproces. 

2.    Analyseer 

Wat maakt voor jou een goed liedje goed? Soms hoef je het wiel niet opnieuw uit te vinden maar kun je andermans materiaal als leerschool beschouwen. Hoe verhoudt de song zich tot de productie? En welk effect heeft dat? Hoe begint bij je favoriete tune van dat moment het couplet? Hoe verhoudt het refrein zich tot de pre-chorus en waarom geeft het je kippenvel? Kortom, spotify biedt een oneindige hoeveelheid inspiratie en bestudeermogelijkheden die jouw begrip van de structuur van liedjes zal vergroten. 

3.    Houd zakelijk en creatief gescheiden 

Iedereen kent de horror verhalen van artiesten die voor miljoenen het schip in zijn gegaan door gemene contracten of sluwe managers. Helaas gaat de muziekindustrie, net als alle andere vormen van business waar veel geld in omgaat, gepaard met zakelijke conflicten en soms ook onrecht. Hoewel ik zelf onderhandelingen interessant en doorgaans leuk en leerzaam vind, kan het goed zijn om iemand in je team te hebben die af en toe hard en zakelijk kan zijn waar jij je alleen bemoeit met het creatieve, 4 betrokken mensen bij een potentiele hit betekenen 4 verschillende percepties op ieders aandeel in het liedje, en al gebeurt het niet vaak dat dit zich uitmondt tot onenigheid is het toch wijs dat de creatieve betrokkenen onderling zich er voor zover als dat mogelijk is buiten houden. 

Benieuwd naar meer tips van Paul Sinha? Check zijn ‘Paul’s Poekoe Presentatie‘ op zijn Instagram voor handige facts.

4.    Laat succes niet naar je hoofd stijgen, en mislukking je hart niet bereiken. 

Wat ik hiermee zeggen wil is dat elk creatief beroep gepaard gaat met prestatiedruk, en niemand altijd kan presteren. Soms lukken dingen wel, soms niet. Soms lukken dingen zelfs heel lang helemaal niet. Dit hoort erbij. In muziek kan je grootste succes ontstaan na je vijftien grootste teleurstellingen. Je hebt niet altijd invloed op je inspiratie, de kwaliteit van je liedjes of je gemoedstoestand, en dat is oké. Je hebt wel invloed op je eigen discipline en kwaliteit, muziek is een oneindige leerschool omdat het altijd in ontwikkeling is, dus als ik geen schrijfsessies heb ga ik me verdiepen in productie, muziektheorie, of m’n eigen zangtechniek. Er is in principe nooit niks te doen. Kleine kanttekening die ik hierbij wil zetten is dat rust ook belangrijk is om te kunnen blijven gaan. Burn-outs en overspanning liggen in een competitieve sector als deze op de loer en de enige manier om dat te voorkomen is door genoeg rustmomenten in te plannen en niet te vergeten dat er meer in het leven is dan muziek. 

5.    Ga goed om met je geld! 

 Deze is erg belangrijk. Als je lekker bezig bent kun je op veel manieren goed verdienen aan muziek, denk aan: optredens, voorschoten op je royalties of publishing, productie fees, etc.. Het is verleidelijk om je manier van leven dan een upgrade te geven door veel uit eten te gaan (heb ik gedaan), een dure auto te kopen (heb ik gedaan), kortom: door veel geld uit te geven aan comfort en luxe, hier is absoluut niks mis mee maar het is wel belangrijk om te onthouden dat geld doorgaans sneller gaat dan het komt en dat je achteraf heel blij bent met jezelf als je iets concreets hebt weten te doen met het geld dat tijdens een succesvolle periode is verdiend. Het meest voor de hand liggende voorbeeld is het kopen van een huis wanneer dat kan, dat is voor een heleboel mensen ver weg, dat snap ik, maar stukjes opzij leggen om dit doel later te realiseren is niet onverstandig! En oja, zorg dat je belastingen goed geregeld zijn! Alleen omzetbelasting is niet alles, dan komt nog inkomstenbelasting en je zult niet de eerste zijn die dit vergeet en een vette aanslag op de deurmat krijgt… niet wenselijk!

Over Paul Sinha
Artiest Paul Sinha groeide op in Deventer. Vanaf zijn zestiende was hij onderdeel van het duo Vans ’n Purp, tijdens zijn studie aan de Herman Brood Academie. In 2017 bracht hij zijn debuutalbum uit genaamd ‘Niet zomaar’ en in 2018 behaalde Sinha met het nummer ‘Ey Ey Ey’ voor het eerst de hitlijsten. In 2019 startte hij zijn eigen muzieklabel op genaamd ‘Alpha Rec’ en bracht daar zelf de single ‘Bloemen’ uit. Paul kun je ook kennen van zijn rol in The Passion waarin hij apostel Petrus mocht vertolken. Vorig jaar bracht hij zijn album ‘Dromen’ uit met onder andere samenwerking met Tabitha en Kraantje Pappie. 

Paul Sinha
Paul Sinha